Skip to main content

Dirigenten

Overzicht van de dirigenten van Flos Campi Koor en Orkest

Orkestdirigenten

Jo Sterk

oprichter en dirigent

1963–1967

De arts C.J. Sterk was afkomstig uit Kerkrade en had van 1955 tot 1963 medicijnen gestudeerd aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Op zijn initiatief kwam een kleine groep medewerkers van het St. Radboud-ziekenhuis vanaf november 1963 regelmatig bijeen voor het beoefenen van kamermuziek uit de Barokperiode. Jo Sterk speelde viool, piano en orgel en had de muzikale leiding over de groep. Voor de zangrepetities liet hij zich assisteren door ensemble-leden die als koorrepetitor optraden. Hij was gedreven en beschikte over muzikale leiderschapskwaliteiten, hoewel hij zich volgens een recensent in de Gelderlander (23 maart 1967) nog een meer vakkundige en doelmatige dirigeer-slag moest eigen maken. In 1967 verhuisde hij naar Geleen om zich daar als arts te vestigen.

Gottfried (Frits) Lichteveld

dirigent

1967–1975

De Dominicaan G.J. Lichteveld (1921) had aan het conservatorium orgel en piano gestudeerd en was muziekleraar aan het Dominicus-college in Nijmegen. Tevens was hij op deze school dirigent van het strijkorkest, een schoolharmonie en een koor, de Schola Cantorum. In 1965/1966 kwam Frits Lichteveld als altviolist het ensemble versterken. Hij functioneerde tevens als muzikaal adviseur. Na het vertrek van Jo Sterk in de zomer van 1967 kreeg Frits Lichteveld de algehele muzikale leiding over het ensemble. Gedurende acht jaar was hij dirigent en zorgde hij dat het ensemble uitgroeide tot een begrip in Nijmegen. Hij maakte zelf orkestbewerkingen van muziekstukken, zoals van de canzones “Son tuta duoli” en “Consolati e spera”, van respectievelijk Al. Scarlatti en van diens zoon Dom. Scarlatti, beide in orkestbezetting van de dirigent in plaats van de klavecimbelbegeleiding, uitgevoerd 31 mei 190. In januari 1975 eindde het dirigentschap van Frits Lichteveld, toen het ensemble toe was aan verandering en muzikale vernieuwing. In 1970 huwde Frist Lichteveld met Wenny Scholte uit Venlo, die in de volgende jaren tijdens concerten van het ensemble als alt-solist zou optreden. Ten gevolge van een tragisch auto-ongeval overleed Frits Lichteveld in april 1976 op 54-jarige leeftijd. Hij ligt in Milsbeek begraven.



Bruno de Greeve

orkestdirigent

1975–1980

Bruno de Greeve studeerde aanvankelijk contrabas aan het conservatorium. In 1977 besloot hij zich verder toe te leggen op koor- en orkestdirectie. Hij was toen al twee jaar dirigent van het orkest van het barokensemble, als opvolger van Frits Lichteveld. Hij verliet het ensemble in maart 1980, ruim een jaar na de succesvolle concertante opvoering van “Orpheus & Euridice” van Chr. W. Von Gluck. Het niveau dat hij nastreefde oversteeg het ensemble, dat toen kampte met een te kleine strijkers-sectie. In 1980 rondde Bruno de Greeve zijn studies koordirectie en orkestdirectie af in respectievelijk Den Haag en Amsterdam. Bruno de Greeve was tevens dirigent van het Nijmeegs Strijkersensemble en van het studentenkamerkoor Audite Nova (1974-1990). Sinds 1993 is hij Universitäts-Musikdirektor der Akademische Musikpflege aan de Universität Hamburg en leidt hij daar het Uni-Chor en Uni-Orchester.


Wim van Herk

orkestdirigent

1980–1987

Wim van Herk (1950) studeerde aan het conservatorium van Arnhem de vakken schoolmuziek en koordirectie en vervolgens orkestdirectie. Na zijn afstuderen in 1980 heeft hij de studie orkestdirectie voorgezet bij Louis Stotijn in Den Haag. Hij volgde diverse aanvullende cursussen in binnen- en buitenland. Hij werd in juli 1980 dirigent van het orkest van het barokensemble. Na zeven jaar verliet hij het orkest om elders dirigent van een koor en orkest te worden. Sinds 1991 is Wim van Herk docent koordirectie bij de Meerjarige Dirigenten Opleiding van de SNK te Rotterdam en verzorgt hij tevens in diezelfde plaats de provinciale dirigenten-opleiding van de SKVR. Naast zijn werk als dirigent is Wim van Herk ook actief als pianist en samen met de bas-bariton Math Dirks geeft hi recitals in zowel klassiek als licht repertoire.

René Gulikers

orkestdirigent

1987–2007

In augustus volgde René Gulikers (1961) Wim van Herk op als dirigent van het orkest. In datzelfde jaar rondde hij zijn muziekstudie aan het Maastrichts conservatorium af: HaFa-directie (1982), Schoolmuziek (1984) en orkestdirectie (1987). Daarnaast studeerde hij nog enige jaren als hoofdvak altviool. Hij volgde diverse dirigentencursussen en concoursen in binnen- en buitenland. Hij behaalde in Salzburg (1985) en Besançon (1992) de eerste prijs voor jonge dirigenten.

Stephan Pas

orkestdirigent

2007–2014

Dick Bolt

orkestdirigent

2014–heden

Koordirigenten
De eerste koorrepetitoren

Zowel Jo Sterk als Frits Lichteveld lieten soms gedeelten van de koorrepetities over aan een koorrepetitor. In de praktijk was dat een lid van het ensemble die voldoende kennis van muziek had om deze deelrepetities te leiden. De eerste koorrepetitor was Henk Rutten (1966-1967), zelf bas in het koor. Mogelijk nam koorlid Bert van Jaarsveld het koorepetitorschap van hem over. In 1970 leidde altviolist Bert Ditters voor korte tijd delen van de zangrepetities. Vanaf voorjaar 1971 nam Goof Driessen deze taak op zich.

Goof Driessen

repetitor, later koordirigent

1971–1981

G.B.M.W. Driessen was afkomstig uit Venlo en werd in 1968 ingeschreven als student medicijnen aan de KUN. Hij was zeer muzikaal en speelde orgel en piano. In 1971 kwam Goof Driessen als bas meezingen in het koor, waarna hij spoedig koorrepetitor werd. Onder zijn leiding groeide het koor uit tot een kamerkoor dat naast gezamenlijke uitvoeringen met het orkest ook zelfstandige optredens ging verzorgen. Zijn functie veranderde dan ook van koorrepetitor in koordirigent. Goof Driessen verliet het ensemble in september 1981 in verband met zijn loopbaan als psychiater elders. Thans is hij werkzaam in de geestelijk gezondheidszorg in Overijssel.

Pieter Endedijk

koordirigent

1981–1992

Pieter H. Endedijk (1954) werd in oktober 1981 dirigent van het koor. Hij had in 1977 aan het conservatorium van Arnhem de akte Muziekonderwijs Schoolmuziek behaald, gevolgd door het eind-diploma koordirectie (1978) en het Praktijkdiploma Protestantse Kerkmuziek-Kerkelijk orgelspel (1979). Vanaf 1977 was hij werkzaam als docent muziek in het Voortgezet Onderwijs. Als eerste professionele koordirigent van het ensemble wist hij de koorklank te verbeteren en breidde hij het repertoire verder uit. In het najaar van 1992 eindigde de samenwerking tussen Pieter Endedijk en het ensemble. Na de afronding van zijn deeltijdstudie theologie heeft Pieter Endedijk zich gevestigd als predikant te Didam. Hij is daarnaast zeer actief op het terrein van de Nederlandse protestantse kerkmuziek.

Jan Heiting

koordirigent

1993–1995

In juni 1993 nam Jan Heiting (1960) de leiding van het koor op zich. Hij had piano- en koordirectie gestudeerd aan het Twents conservatorium in Enschede en voltooide zijn directie-opleiding in Utrecht. Daarnaast volgde hij privé zanglessen. Bij Flos Campi toonde hij zich een enthousiast leider van bijzondere projecten: “Het leerstuk: Bericht kom Fliegen” van Paul Hindemith op tekst van Bertold Brecht werd uitgevoerd in een scenische opvoering onder regie van Paul Offermans. Bij de uitvoering van “Elckerlijc-Mariken van Nieumeghen” van de Tsjechische componist Jiri Teml, was Jan Heiting een van de solisten. Hij verliet het ensemble in 1995.


Jetty Podt

koordirigent

1995–1999

In september 1995 werd Jetty Podt dirigent van het koor van Flos Campi. Zij studeerde orgel en kerkmuziek aan de conservatoria van Arnhem (docerend musicus) en Utrecht (uitvoerend musicus). Daarna volgde zij de applicatiecursus koordirectie in Utrecht. Tevens heeft zij een gedegen zangscholing. Zij is op velerlei muzikaal terrein actief. Jetty Post verliet na een aantal vruchtbare jaren Flos Campi in maart 1999.

Christel Gelderman

koordirigent

1999

Nicoline Krassenburg

koordirigent

2000–2012

Na een interim-dirigente, Christel Gelderman, trad in 2000 Nicoline Krassenburg aan als koordirigent. Zij had als sopraan-soliste ruime ervaring. Daarnaast studeerde zij koordirectie aan het Brabants conservatorium bij Martien van Woerkom en Louis Buskens. Ter afsluiting van haar studie voerde zij in 2001 met Flos Campi het oratorium “Der Ster von Bethlehem” van Josef Gabriel Rheinberger uit. In 2014 verliet zij het ensemble.

Paulien Roos

koordirigent

2012–2018

Paulien Roos startte bij het ensemble in 2014. Paulien Roos werkte aan een zuivere, heldere koorklank met de zangers. Zij werkte zeer nauw samen met de orkestdirigent Dick Bolt bij de keuze van werken die door het orkest en koor gezamenlijk werden uitgevoerd. Zo werd in 2016 de “Nicolaas Cantate van Benjamin Britten” uitgevoerd in samenwerking met het Nijmeegs Kamerkoor, waarvan zij ook dirigent is. In 2017 volgde een uitvoering van “het Magnificat van Rutter”. Daarnaast verzorgde het koor een aantal a capella programma’s. Eind 2018 verliet Paulien Roos het ensemble.

Fiona Ellis

koordirigent

2019 – 2020

Emmanouil Levendis

koordirigent ad interim

2020 – heden