In the spotlight

Komend concert

12 april 2023

Vorig concert

18 en 19 november 2022

Dick Bolt

Orkestdirigent

Emmanouil Levendis

Koordirigent

Aanstaand concert

Jubileumconcert

Op 12 april 2023 zullen koor en orkest van Flos Campi hun 60-jarig bestaan vieren met een jubileumconcert in de Vereeniging in Nijmegen. Het programma is een boeiend geheel van vooral optimistische en feestelijke muziek.

Te Deum fur Kaiserin Marie Therese van Joseph Haydn

Dit Te Deum Haydn is rond 1800 door Haydn geschreven voor gemengd koor en orkest. De uitgebreide orkestbezetting met veel blazers, pauken en orgel maakt er een waar triomfstuk van. 

Keizerin Maria Theresia, de tweede vrouw van Keizer Franz II, en groot liefhebster van kunst en cultuur, gaf opdracht tot dit stuk. Haar man was in die tijd niet zo succesvol met het bestrijden van Napoleon. Misschien was daarom in de ogen van Haydn of de opdrachtgeefster een triomfstuk juist gewenst.

Cello concert in b mineur, opus 104, van Antonin Dvorak

Antonin Dvorak geloofde lange tijd niet in de cello als solo-instrument. Het instrument zou een te kleine toon hebben. Hanus Wihan, een bevriend meestercellist en landgenoot, had hem al vaker om een celloconcert gevraagd, maar niet gekregen. Na het horen van het celloconcert van Victor Herbert veranderde Dvorak evenwel van mening, schreef alsnog dit virtuoze en zeer melodieuze concert en droeg het op aan zijn vriend. Op dat moment was Dvorak directeur van het conservatorium van New York. Het werk ademt dan ook een sfeer die wat hartstocht en diepe emoties betreft sterk verwant is aan de befaamde symfonie “Uit de nieuwe wereld” die eerder, in 2022,  door Flos Campi is uitgevoerd.

Met de uitvoering van het celloconcert van Dvorak wordt een langgekoesterde wens van het orkest gerealiseerd. Soliste is Inge Grevink, plaatsvervangend aanvoerder der celli bij Phion, die met haar warme toon en betrouwbare techniek garant staat voor een uiterst muzikale vertolking 

Ouverture Ruy Blas, Felix Mendelssohn Bartholdy

De ontstaansgeschiedenis van de ouverture Ruy Blas is, zoals Mendelssohn het zelf verwoordde in een brief aan zijn moeder, nogal grappig. Een belangrijk pensioenfonds zou het toneelstuk Ruy Blas van Victor Hugo opvoeren. Het vroeg Mendelssohn om daarvoor een ouverture en ook een stuk bij de daarin beschreven romance te componeren.  

Het toneelstuk van Hugo gaat over een ingewikkelde intrige, met impliciete kritiek op de gang van zaken bij de adel: Ruy Blas is de knecht van een edelman. Beiden zijn verliefd op de koningin. De edelman maakt avances maar wordt door de koningin afgewezen. Uit wraak geeft hij zijn knecht opdracht om zich voor te doen als edelman en de koningin te verleiden om haar daarmee uiteindelijk te blameren. Vervolgens ontwikkelt zich een ware romance tussen de koningin en Ruy Blas die het zelfs schopt tot minister van Financiën.  Het toneelstuk eindigt echter toch dramatisch in de zelfmoord van de knecht. 

Jubileumconcert Flos Campi 60 jaar

Woensdag 12 april 2023  20.15 uur 
De Vereeniging Nijmegen

Werken van
Haydn
Dvorak
Mendelssohn

Dirigenten:

Dick Bolt
Emmanouil Levendis

Jubileumconcert Flos Campi in De Vereeniging, Nijmegen

concert van juli 2022

Het Hortusconcert: een terugblik van binnenuit

Op 3 juli j.l. vond het jaarlijkse Hortusconcert van koor en orkest van Flos Campi plaats. Van tevoren werd mij als nieuw koorlid door iedereen verteld, dat dit echt iets speciaals was: super gezellig, meestal wat lichtere muziek dan bij andere concerten, prachtig om samen te zingen en te spelen in de bloeiende tuin en altijd uitverkocht. Ik was dan ook zeer benieuwd. 

Met een buitenconcert ben je afhankelijk van het weer. De weergoden waren ons echter welgezind: de zon scheen en het bleef de hele middag droog! Wel moest het koor helaas vier bassen missen door corona. De overige bassen weerden zich echter prima.

Het programma

Van tevoren hadden we als koor en orkest natuurlijk samen gerepeteerd. Dus ik had het orkest al wel gehoord. Hun optreden verraste mij echter: ze speelden nog veel beter dan in de repetitieruimte in het SSGN! Als amateurorkest klonk het in mijn oren behoorlijk professioneel tijdens de uitvoering van  “Variaties op een thema van Joseph Haydn” en daarna drie Hongaarse Dansen, van de componist Johannes Brahms. 

Daarna brachten we gezamenlijk twee liederen van John Rutter ten gehore en een van Bill Whelan. Onze koordirigent Emmanouil Levendis dirigeerde hierbij ook het orkest. Bij het nummer van Bill Whelan had hij zelf het arrangement voor het orkest geschreven. Janne Paardenkoper zong bij dit lied de solo. Helaas bleek de geluidsapparatuur niet goed te werken waardoor het publiek haar prachtige stem niet overal goed kon horen. 

Het volgende lied was The Road Home van Stephen Paulus. Een a capella lied, waarbij de orkestleden met de koorleden mee mochten zingen. Een hele prestatie, zeker waar ze natuurlijk niet per stemsoort gegroepeerd zaten!

Als toegift zongen we als koor a capella Emerald Stream van Seth Houston. Het enthousiasme spoot er van af, waardoor we wel wat op hol sloegen…😊

In de pauze was het onder het genot van een drankje een heel gezellig gebeuren met alle vrienden, familie en bekenden onder het publiek. 

Na de pauze speelde het orkest het Cortège de Bacchus uit het ballet Sylvia van Leo Delibes. Daarna waagde het zich in andere sferen dan normaal met Favorites en The Typewriter van Leroy Anderson. De solist in dit laatste stuk (Emmanouil Levendis) maakte onverwacht een complete act van zijn entree inclusief een hilarisch telefoontje met zijn moeder. Geheel in stijl met het ook verder humoristische stuk waarbij de solo op een oude typemachine gespeeld wordt. Dirigent Dick Bolt liet zich niet van de wijs brengen door zijn solist en dirigeerde ook dit stuk met verve.

Waardering

Het publiek reageerde in de pauze en na afloop met grote waardering op het concert. Naast lovende woorden over de kwaliteit van de uitvoering hoorde ik vooral complimenten over het zichtbare enthousiasme van zowel koor als orkest. In combinatie met de bloeiende Hortus en het prachtige weer zorgde dit alles voor een zeer aangenaam en geslaagd zondagmiddagconcert. Ik kan niet anders dan constateren dat mij niets teveel was beloofd: een Hortusconcert is een ontzettend leuke en bijzondere belevenis.

Marike de Valk
Een nieuw en enthousiast koorlid

concert van mei 2022

Een reactie van enkele luisteraars

Flos Campi is de laatste jaren een echt orkest geworden. Het samenspel is gegroeid, waardoor we steeds meer van de gebrachte muziek zijn gaan genieten. Dat geldt zeker voor de negende symfonie van Antonín Dvořák, met de extra leden van het Nijmeegs Koper Konsort erbij. Flos Campi heeft een mooie balans tussen verschillende orkestpartijen bereikt met een goed volgehouden ritme.

Het programma van vóór de pauze werd verzorgd door het Nijmeegs Koper Konsort dat ons trakteerde op een heel fraaie uitvoering.

We verheugen ons op het volgende concert.

Antoinette & Bob
Mei 2022


© All rights reserved. Powered by YOOtheme.

Back to Top